Šta je Bitkoin?

nezavisna e-valuta koja enkripcijom reguliše kreiranje i verifikaciju transakcija

Bitcoin je digitalna valuta koja je decentralizovana, neinflatorna, nad kojom niko nema autoritet i čije funkcionisanje isključivo zavisi od tehnologije koja se zove blockchain. Blockchain je program tj. protokol koji uključuje kriptografiju i složene matematičke funkcije u cilju verifikacije transakcija, skladištenja i kreiranja novih Bitkoina.

Blockchain je “nepotkupljiv računovođa”, funkcioniše globalno, kroz mrežu nodova tj. računara koji izvršavaju Bitkoin softver. Za razliku od centralizovanih i zatvorenih sistema, blockchain je gotovo nemoguće kompromitovati ili uništiti jer svaki nod nosi kompletan istorijat blockchaina i brine o autorizaciji transakcija.

Kratak istorijat

vizija o pravednijem monetarnom sistemu

Bitkoin je izmislio izvesni Satoši Nakamoto, anonimni programer, 2009. godine. Njegova vizija je bila da stvori decentralizovanu valutu, kojom nije moguće manipulisati. Od 21 miliona isprogramiranih Bitkoina, ako oduzmemo nepovratno “izgubljenih” nekoliko miliona(u periodu kada mu je cena bila simbolična), ostaje oko 16-17 miliona Bitkoina koji će ikada postojati.


Trenutna vrednost Bitkoina izražena u dolarima(USD) i kretanje poslednjih 6 meseci:

Zašto je Bitkoin toliko skup?

"digitalno zlato"

Tokom više od 9 godina koliko postoji, Bitkoin se pokazao kao pouzdan vrednosni sistem. Opstao je i pored brojnih bezuspešnih pokušaja kompromitacije njegovog programskog kȏd-a. Bitkoin poslednjih godina dobija na popularnosti. Samo je tokom 2017.godine njegova vrednost porasla više od 10 puta! Obzirom na njegovu ograničenu količinu i sve veću kompleksnost “rudarenja” novih, Bitkoin dobija status “elektronskog” zlata. Kao takav stvara novi vrednosni sistem budućnosti.


Da li investirati u Bitkoin i druge kriptovalute?

Ethereum, Dash, Litecoin, Ripple, Neo, OmiseGO, Verge, Strat, Steem...

Tokom 2017. godine, kriptovalute su doživele pravi procvat. Vrednost mnogih od njih je porasla više od 1000%. Napr. da ste početkom 2017. godine, uložili po 100$ u prvih 10 kriptovaluta po valuaciji, krajem 2017. biste imali više od 26.000$ tj. 26 puta više od uloženog!
Ipak, važno je imati u vidu da su ove investicije rizične i da niko ne može da predvidi šta će se dešavati sa kriptovalutama u budućnosti. Zato uvek investirajte onoliko koliko ste spremni da izgubite! Kripto valute su jako volatilne, veliki skokovi i padovi su gotovo svakodnevni.


Kako kupiti Bitkoin?*

Najlakše je Bitkoin kupiti kreditnom karticom preko veb-menjačnica za kriptovalute. Moguća je i direktna kupovina s'tim da je tu rizik veći. U nastavku je naš izbor pouzdanih "menjačnica" i berzi, kao i par korisnih portala sa bitnim informacijama:

Zbog prevelikog interesovanja, berze povremeno ne prihvataju nove registracije!

 • ECD.rs - Najbolje i najisplativije mesto za kupovinu i prodaju kripovaluta.
 • Binance.com - jedna od najboljih berzi sa preko 100 popularnih kriptovaluta.
 • Kucoin.com - puno novih perspektivnih koina prvo bude izlistano na ovoj berzi.
 • BitMEX.com - platforma za trgovanje derivatima kriptovaluta.
 • HashFlare.com - najpovoljniji zakup kapaciteta za rudarenje, jednostavno i vrlo isplativo.
 • Bitcoin.org/wallet - odaberite pouzdan "wallet" za bezbedno čuvanje Bitkoina.
 • Youtube-What is Bitcoin? - kratak video o Bitkoinu (na engleskom).
 • CoinTelegraph Srbija - Najbolji portal sa vestima o kriptovalutama.


 • *Investiranje u kriptovalute sa sobom nosi rizik. Investirajte odgovorno. Kriptovalute je neophodno osigurati tj. obratiti posebno pažnju na njihovo čuvanje u pouzdanim i sigurnim "wallet-ima". Važno je sigurno čuvati "ključeve" vašeg "wallet-a". Cene kriptovaluta su izrazito volatilne. Transakcije kriptovalutama su nepovratne, ne postoji instanca za žalbe u slučaju pogrešno poslatih transakcija i sl. Bitkoin transakcije nisu anonimne. Kriptovalute su i dalje eksperimentalan koncept. Države i vlade mogu u bilo kom trenutku doneti određene regulative vezane za kriptovalute.

  Najpovoljnija kupoprodaja kriptovaluta - ECD

  Binance - Berza kriptovaluta poslednje generacije

  BitMEX - trgovina derivatima kriptovaluta